Kardamom - Elettaria cardamomum
Kardamon je precej velika trajnica. Je zelišče, ki raste divje, v Indiji jo gojijo na poljih, zadnje čase pa kot sobno rastlino.
Kardamom potrebuje tri leta da dozori in naslednjih 10 do 15 let da rodi sadje.
Kardamom je ena najstarejših začimb na svetu in ima aromatičen pekoč okus ter ga lahko mešamo z drugimi zelišči. Je priljubljena začimba kuharjev in pekov medenjakov. Je tudi odlično sredstvo za veliko težav povezanih s prebavnim sistemom in olajša prebavne motnje, napihnjenost ter vetrove.
Že v antičnem Egiptu so ga uporabljali za izdelavo dišav.
Lastnosti
Velikost: kardamom v stanovanju zraste do višine 80 centimetrov. Poldolgi listi rastejo na kratkih pecljih in so gladki od zgoraj, spodaj pa imajo majhne dlačice. Listi so temno zelene barve in suličaste oblike. Kardamon naredi majhne bele cvetove, katerih značilnostjo so majhni modri gobčki in rumeni robovi. Cvetov je veliko in rastejo na dolgih steblih pokritih z luskino. Plod ima obliko trikotne kapsule, ki vsebuje veliko oglatih semen. Pri dobri oskrbi rastlina raste zelo hitro.
Čas cvetenja: v stanovanju skoraj nikoli ne cveti.
Vonj: ima prijetno začimbno dišavo.
Življenjska doba: pri dobri oskrbi, postavljen na okenski polici, lahko raste veliko let.
Težavnost oskrbe: lahek za gojenje.
Nasveti za gojenje
Preden kupimo: kardamom mora biti gost, bogat v sveže zelene liste.
Kdaj jo kupimo: celo leto, a ne v vseh cvetličarnah.
Temperatura: zahteva stalno temperaturo čez celo leto. Pozimi mora imeti rastlina mora temperature najmanj med 14-16°C.
Svetloba: celo leto zahteva polno svetlobo, a ne direktnega sonca.
Vlažnost zraka: odvisno od sorte. Elletaria tako npr. prenaša suh zrak, Amomum pa rabi veliko vlažnost zraka.
Postavitev: dobro raste v družbi drugih rastlin.
Zalivanje: korenina mora biti vedno malo vlažna. Če postane suha, lahko listi začnejo rjaveti.
Gnojenje: vsake dva tedna od aprila do avgusta.
Vrsta zemlje: mešanica prsti z mivko in šoto.
Presajanje: najboljše obdobje je februar in marec. Presajamo v večji lonček.
Razmnoževanje: goste grmičaste rastline moramo spomladi razdeliti. Razmnožimo ga lahko s semeni ali preko vrhnjih poganjkov.
Obrezovanje: ne obrezujemo. Uvele ali rumene liste redno odstranimo.
Nasvet
Kardamom osveži zadah in odlično odstranjuje posledice prevelike uporabe alkohola ali česna.
Bolezni in drugi problemi
Ko so listi ali njihovi robovi uveli: rastlini manjka vode. Kardamom mora imeti vedno vlažno prst. Povečati moramo zalivanje.
Koreninska gruda odmira: to se zgodi, ko ima rastlina sicer dobre pogoje za razvoj, a je preveč zalivana.
Listi rumenijo: posledica postavljanja rastline na premočno sonco.