Kavovec - Coffea arabica
Koščice plodov - zrna kave, poznajo vsi, malo kdo pa ve, da je kavovec tudi prelepa sobna rastlina, ki je zelo hvaležna za gojenje. Za vzgajanje kavovca moramo imeti sveže zrno, ki ga dobimo v vrečkah z nepraženo kavo. Z zrna zraste privlačen grmiček s temnimi bleščečimi listi z valovitimi robovi. V rodu Coffea je približno 50 vrst grmov in majhnih dreves, ki naravno uspevajo v tropskih predelih Afrike. Kavovec izvira iz Etiopije in pripada družini Rubiaceae - broščevk.
Lastnosti
Velikost: ustrezno negovana rastlina zraste približno okoli 20 do 30 centimetrov na leto. V stanovanju lahko zraste do 2 metrov višine. To je visok grm z malo štrlečimi vejicami, ki ima tudi stranske vodoravne poganjke. Temno zeleni bleščeči listi so nasprotno nameščeni in po robu nekoliko valoviti.
Čas cvetenja: rastlina prvič cveti, ko doseže okoli 1 metra višine. Cvetovi so snežno beli, zvezdasti ter zbrani v grozdje. Zrastejo iz zalistij (listnih pazduh). Gojen kavovec cveti od marca ali aprila pa do avgusta ali septembra. Ko rastlina odcveti se tvorijo plodovi, ki so na začetku zeleni. Kasneje postanejo rdeči in ko dozrijo postanejo črni. V vsakem od plodov se nahajata dva zrna kave.
Vonj: prijetno diši. Vonj je podoben jasminu.
Življenjska doba: rastlina živi precej dolgo, če ji zagotovimo ustrezne pogoje.
Težavnost oskrbe: rastlina je lahka za gojenje, če ji zagotovimo ustrezno svetlobo.
Nasveti za gojenje
Preden kupimo: grm mora biti gost in široko razprostrt z bleščečimi, nepoškodovanimi listi. Kupljene rastline imajo ponavadi okoli 50 centimetrov višine. Lahko kupimo tudi višje.
Kdaj jo kupimo: vso leto.
Temperatura: rastlina poleti prenaša navadne sobne temperature, pozimi, od oktobra do februarja pa ji ugaja zmerno topel prostor od 15 do 20°C. Prehladna prst (pod 16 do 18°C) ji pozimi bolj škodi kot prehladen zrak. Mlade rastline rabijo malo več toplote.
Svetloba: rastlina ima rada polsenco. Najboljše je zanjo jutranje ali večerno sonce na okenski polici.
Vlažnost zraka: rastline škropimo nekajkrat na teden, posebej v obdobju cvetenja.
Postavitev: najbolje raste na okenskih policah, ki so usmerjene na vzhod ali zahod. Rastlina mora biti vso leto v zaprtem prostoru.
Zalivanje: rastline med poletjem obilno zalivamo z mehko vodo, a ne smemo pustiti odvečne vode v podstavku. Pozimi zmanjšamo zalivanje, količino vode pa prilagodimo temperaturi, a ne smemo dovoliti, da se koreninska gruda posuši.
Gnojenje: rastline v obdobju rasti od aprila do avgusta gnojimo vsake dva tedna z raztopino gnojila, ki vsebuje malo apnenca. Nato jih postopoma nehamo gnojiti, da poganjki olesenijo.
Vrsta zemlje: rastlina dobro raste v navadni cvetlični zemlji.
Presajanje: rastline presajamo po potrebi zgodaj spomladi.
Razmnoževanje: rastline lahko razmnožimo iz poganjkov ali semen.
Obrezovanje: rastline lahko spomladi obrežemo (če je nujno) in na tak način dobimo poganjke.
Nasvet
Kavovec ne sme stati na prepihu, ker mu ta izredno škodi.
Bolezni in drugi problemi
Kavovec je izjemno odporna rastlina. Večina bolezni je posledica neustrezne nege.
Zeleni listi odpadajo: rastlina stoji v pretemnem prostoru. Rastlino postavimo v svetlejši prostor, a ne na neposredno sonce.
Rjave robove listov: rastlina stoji v premočni sončni svetlobi. Rastlino postavimo v bolj zasenčen prostor. Ko listi postanejo v celoti rjavi, jih moramo odstraniti.
Listi se sušijo in venejo: rastlina stoji v previsoki temperaturi. Rastlino moramo nujno postaviti v hladnejši prostor.
Listi izgubljajo sijaj: rastlina stoji v premočno sončni svetlobi. Rastlino postavimo v bolj zasenčen prostor.
Mokarji: njihovo znamenje je siv ali bel, mokast oprh na listih. Če rastline bomo manj zalivali, bomo preprečili njihov razvoj. Uporabiti moramo sredstvo proti glivam. Zelo pomembno je, da sredstvo uporabimo še dva ali trikrat z 8-dnevnim presledkom. Ustrezna sredstva kupimo v specializiranih trgovinah.
Kaparji: škodljivci se lahko pojavijo na spodnji strani listov. Če je invazija majhna, lahko škodljivce odstranimo z uporabo ostrega noža, nato pa napadena mesta namažemo s tamponom prepojenim z alkoholom. Če je invazija večja moramo rastline izolirati in jih poškropiti s sredstvom proti glivam dvakrat s presledkom 8 dni. Vedno se držimo navodil, ki so na embalaži. Preveriti moramo tudi ostale rastline.