Navadni oleander - Nerium oleander
Navadni oleander ni sobna rastlina v pravem pomenu besede, toda lahko ga gojimo v lončku v sončnih dnevnih sobah ali rastlinjakih. Navadni oleander zelo pogosto v naravi raste v koritu reke, kar pomeni, da ima rastlina rada vlago in tudi zahteva veliko količino svetlobe. Rastlina ni odporna na mraz.
Navadni oleander prihaja iz Sredozemlja in južno zahodne Azije in pripada družini Apocynaceae - pasjestrupovk.
Lastnosti
Velikost: odvisno od sorte, rastlina zraste od 120 do 180 centimetrov višine. Rastlina raste kar hitro od 25 do 30 centimetrov na leto. Navadni oleander je vedno zelen grm s precej tankimi in pokončnimi stebli. Listi so sivo zeleni, usnjeni ter enostavne in suličaste oblike, ter rastejo po tri v vretencih. Cvetovi so enostavni ali polni in cevastopladnjaste oblike. Cvetovi izstopajo v beli, rumeni, rožnati, marelični, češnjevo redeči ter škrlatni barvi.
Čas cvetenja: od maja do septembra.
Vonj: prijetno diši.
Življenjska doba: rastlina lahko živi veliko let.
Težavnost oskrbe: rastlina je lahka za gojenje pod pogojem, da bo vedno imela vodo.
Nasveti za gojenje
Preden kupimo: ko kupujemo rastline, moramo paziti, da ima rastlina veliko število popkov. Tudi zelo pazljivo moramo pogledati liste ali se na njih ne nahajajo škodljivci ob tem pa ne smemo pozabiti, da kupujemo strupeno rastlino.
Kdaj jo kupimo: rastline lahko kupimo od aprila do avgusta
Temperatura: rastlina se od maja do avgusta zelo dobro počuti na toplem mestu na balkonu ali terasi. Pozimi jo postavimo v hladen prostor s temperaturo 3 do 12°C. Navadni oleander ne bo cvetel, če ga bomo celo leto držali v toplem prostoru. Če rastline postavimo vsaj za eno noč na rahel mraz, bo to zelo koristno za cvetenje.
Svetloba: rastlina se od maja do avgusta zelo dobro počuti na žgoči vročini na balkonu ali terasi zaščiteni pred mrzlimi vetrovi. Pozimi jo postavimo v svetel prostor z veliko količino svežega zraka.
Vlažnost zraka: rastline ima rada suh zraka in zelo slabo prenaša škropljenje.
Postavitev: rastline postavimo v podstavek, kjer je vedno malce vode, da rastlina lahko srka potrebno tekočino in da ostane zemlja sveža ali jo gojimo v hidroponičnim lončku. Navadni oleander zelo lepo izgleda na balkonu ali terasi ter v vrtu. Rastlina najraje stoji sama, da lahko okoli nje kroži zrak.
Zalivanje: navadni oleander poleti zelo obilno zalivamo, pozimi pa omejimo zalivanje. Zemlja v lončku se ne sme posušiti. Zelo pomembno je, da je voda topla, sicer se cvetovi ne bodo odprli. Liste lahko obrišemo vsake nekaj časa z vlažno krpo, listnatega loščila pa ne uporabljamo, ker so listi še po naravi usnjati in brez leska
Gnojenje: rastline v obdobju rasti gnojimo enkrat na teden.
Vrsta zemlje: rastlina uspeva v dobro prepustnih tleh, čeprav ima najraje težka, vlažna glinena tla. Če rastline gojimo v lončku, lahko uporabimo običajen substrat.
Presajanje: mlade rastline presajamo vsako leto, starejše pa, ko to potrebujejo.
Razmnoževanje: potaknjence lahko posadimo skozi celo leto, vendar je najbolj primeren čas zato junij in julij.
Obrezovanje: ko ima rastlina premalo svetlobe raste zelo hitro navzgor, zato moramo spomladi obrezati mladike. Ne smemo pozabiti, da cvetijo samo lanskoletne mladike, zato jih obrežemo samo polovico.
Nasvet
Oleander ne bi smel biti gojen v stanovanju, kjer so majhni otroki ter hišni ljubljenčki. Strupeni so vsi deli rastline. Zadošča, če otrok na primer utrga cvet in kasneje obliže prste, da se pojavi glavobol ali celo bruhanje. Tudi ko rastline obrezujemo moramo zelo paziti. Za živali, ki jo pojedo pa je lahko usodna.
Bolezni in drugi problemi
Opuščeni listi: rastlini je presuho.
Predolge mladike in majhne blede liste: pričajo o premajhni količini svetlobe ali gnojila.
Rumene ali rjave lise na listih: lahko so znamenje glivične bolezni. Uporabiti moramo sredstva proti glivam.
Uši, volnate uši in kaparji: napadajo vrhnje mladike, stebla ter liste. Strupen sok rastline ne deluje na škodljivce. Rastline moramo nekajkrat poškropiti z insekticidom ter jo umivati z mlačno vodo.
Popki se ne odpirajo: rastlini je prehladno. Zvečamo temperaturo in jo zalivamo vedno z mlačno vodo.