Cvetenje rož pozimi


Kompozicija

Veliko sobnih rastlin začenja cveteti, ko druge že začenjajo obdobje mirovanja.


Tudi v novembru ali decembru lahko kupimo veliko različnih cvetočih rož. Zraven tipičnih božičnih rastlin kot božične zvezde in božičnih kaktusov , lahko najdemo v cvetličarnah tudi veliko vrst ciklam zimskih begonij ter azalej. Pri nakupu moramo paziti, da rastlin ne kupujemo in prevažamo ravno v mrzlih dnevih. Saj nam te lahko zmrznejo po poti domov. Tudi v toplem novembrskem dnevu, pa moramo rožo dobro zaviti, najbolje v papir ali folijo in še dodatno v časopis.


Rastlina, katero takoj prinesemo v prostor s centralno kurjavo, kjer je suh zrak, lahko tako spremembo prenese zelo slabo. Zato je vredno (če je to mogoče) najti ali prilagoditi malo bolj hladen prehoden prostor. Zelo pomembno je, da bi zrak v tem prostoru ne bil tako suh kot v stanovanju. Gre zato, da bi se rastlina postopoma prilagodila novim pogojem. Veliko rastlin, ki cvetijo pozimi, na primer kamelije ali flamingovec, imajo težave v prostorih s centralno kurjavo.


Rastline imajo tudi drugo zelo posebno težavo: ko jih škropimo z uporabo razpršilnika, pogosto cveti dobivajo grde lise in odpadajo. Zato jim moramo zmanjšati primanjkljaj vlage, raje s postavitvjio lončka v posodo napolnjeno z vodo in kamenčki.