Ustrezna temperatura


Poškodbe

Obstaja veliko vrst rastlin, ki nimajo posebnih zahtev glede temperature, toda večina se lahko razvija samo pri določenih temperaturah.

Dostikrat je težko ugotoviti, pri kakšni temperaturi se bo naša rastlina počutila najbolje. V stanovanjih s centralno kurjavo tudi ni vedno mogoče prilagoditi temperature, da bi te ustrezale posameznim rastlinam. Nekatere vrste pa so zadovoljne šele s temperaturami, ki so za nas prehladne.

Če bomo upoštevali nekaj pravil, se vseeno lahko izognemo poškodbam rastlin zaradi previsoke ali prenizke temperature.


Večina rastlin dobro prenaša temperature, ki niso njihove idealne, pod pogojem, da imajo zagotovljeno ustrezno vlažnost zraka in zadostno zalivanje. Nekatere vrste prenašajo celo velike skoke temperature. V naravi so rastline navajene, da se temperatura zvečer in ponoči zniža za nekaj stopinj, in tako tudi rastline v stanovanju dobro prenašajo podobne razmere.

Rastline, ki v naravi rastejo v zmernem podnebju, ne bodo dobro rasle pri visoki temperaturi. Njihovi listi so zaradi vročine pogosto oparjeni. Rastline, ki jih kupujemo, so gojene v rastlinjakih in zaradi tega dejstva prevladuje mnenje, da sobne rastline potrebujejo visoko temperaturo. Resnica pa je, da so le redke rastline, ki bodo rasle pri temperaturah nad 23°C, zato ker je količina svetlobe in vlage manjša kot v rastlinjaku.