Gojenje kalčkov
Vsak lahko brez večjih težav goji kalčke. Gojenje je zelo enostavno, kalčki pa so zelo zdravi in okusni. Poskusimo lahko različne vrste kalčkov in izberemo tiste, ki so za nas najbolj okusne. Posebej pozimi so kalčki zelo pomemben in vreden sestavni del naše vsakdanje hrane. Kdor sam goji kalčke je siguren, da so sveži. Za gojenje kalčkov ne rabimo nobenih kompliciranih naprav. Kali skoraj vse : fižol, grah, različne vrste žita, kot tudi leča, seme detelje in zrna soje.
Domače gojenje
Če pogledamo v trgovini z zdravo hrano, bomo presenečenji, kako velik izbor kalčkov in semen za gojenje kalčkov najdemo tam. Brez dvoma se moramo na začetku privaditi do tako imenovane "zelene kuhinje". V resnici na taka način lahko pripravimo hranilne, poceni in kar je najbolj pomembno - zdrave jedi. Ob tem vemo od kod prihaja naša hrana. Kalčke lahko gojimo na dva načina. Pri prvem načinu sploh ne uporabljamo zemlje, pri drugem pa uporabljamo posebno podlago. V drugem primeru postopamo točno tako kot pri sejanju kreše. Ko prične "zelena trava" rasti, jo lahko postopoma režemo. Rastlina ima največ hranilnih snovi v prvem obdobju rasti. To velja za vse vrste kalčkov, tudi zrna žit. Kalčke jemo od 6-tega dneva rasti do trenutka, ko zrastejo od 10 do 15 centimetrov v višino.
Gojenje v posodah
Kalčke sejemo v ploske posode ali sklede. V posodo damo 5 centimetrov debelo plast zemlje in na njo posejemo semena, kis smo na eno noč dali v vodo. Nato damo 4 plasti zmočenega časopisa ter folijo. Približno čez 3 do 4 dni, prve kalčki začnejo dvigati papir gor. Takrat odstranimo časopis, posodo pa postavimo na svetlo okensko polico, da se lahko kalčki začnejo zeleneti v sončnih žarkih. Rastline vedno zalivamo zjutraj in zvečer, ker tanka plast zemlje hitro se posuši. Kalčki začnemo rezati po 6 do 10 dnevi, ko dosežejo od 10 do 15 centimetrov v višino.
Gojenje v vodi
Semena lahko kalijo tudi v vodi. Semena damo čez noč v mlačno vodo v posodo z precej široko odprtino. Zjutraj vodo izlijemo, semena pa dobro splaknemo. Naslednje dni moramo semena splakovati dvakrat ali trikrat na dan. Ni nujno, da med splakovanjem držimo semena v vodi, toda vedno morajo biti vlažna. Posodo postavimo v temen prostor, na vrh posode pritrdimo gazo, kar nam omogoči lažje splakovanje semen. Ko se četrti dan prikažejo majhni listi, lahko kalčke začnemo jesti, čeprav večina ljudi postavi posodo v svetel prostor, da majhne rastline postanejo zelene.
Gojenje v lončku
Za gojenje kalčkov lahko uporabimo tudi plastične lončke. Če ima lonček luknje v dnu, jih moramo prikriti. Semena namakamo v lončku, ki ga pokrijemo. Semena vsak dan splaknemo. Ko se pojavijo kalčki, namesto pokrova damo prozorno folijo, da majhne rastline postanejo zelene.
Druga načina
Razen teh treh načinov, ki so sorazmerno enostavni, obstaja še veliko drugih. Če želimo gojiti več kalčkov in imamo malo prostora, lahko kupimo posebne posode za gojenje kalčkov, ki imajo nekaj plasti.
Veliko vitamin
Kalčki nas oskrbijo z zelo veliko vitamini. Predvsem imajo velike količine vitamina B12, kot tudi druge vitamine B ter vitamin E ter C. Ne smemo pozabiti tudi, da so kalčki najverjetneje so najcenejša hrana na svetu. Dve polni žlici semen se spremenita v poln krožnik kalčkov. Zrasle zelene kalčke je najbolje shraniti v vrečko iz folije in spraviti v hladilnik. Na tak način shranjeni kalčki bodo sveži en teden.
Rdeči azuki
Seme rastline spominja na majhen rdeč fižol, ki ga že od davnih časov gojijo v Aziji. Naprej damo semena za 12 ur v vodo. Semena najbolje kalijo v kozarcu ali lončku. Kalčke lahko uporabimo za pripravo jedi po približno 4 dnevih. Količina vzgojenih kalčkov bo štirikrat večja od količine posajenih semen, kaj pomeni da, če želimo dobiti okoli 1 kilograma kalčkov, rabimo 0,52 kilograma semen rdečega azuki.
Ajda
Ajda kali brez težav, njeni kalčki pa so zelo okusni samo takrat, ko niso preveliki. Kasneje njihov okus postaja malce grenek. Semena damo za 12 ur v vodo in jih pustimo v vodi, da kalijo. Iz semen ajde dobimo osemkrat več kalčkov, a njihov vonj spominja na curry.
Pšenica, oves, rž ter seme sončnice
Lahko jih jemo kot kalčke ali majhne zelene rastline. Kalčke lahko jemo že od 3 do 4 dni po sejanju. Idealna višina kalčkov znaša okoli 2 centimetra. Iz semen dobimo približno dvojno količino kalčkov.
Zelen grah in velikocvetni fižol
Semen damo za 12 do 18 ur v vodo. Kalčke lahko jemo po približno od 2 do 3 dneh. Iz semen dobimo približno dvojno količino kalčkov.
Leča
Vse vrste leče moramo dati za 12 ur v vodo. Lahko jih damo v kozarec in jih jemo po približno od 3 do 4 dneh. Iz semen dobimo približno šestkrat večjo količino kalčkov. Iz kalčkov leče lahko pripravimo veliko zelo vrednostnih in okusnih jedi.
Detelja
Semena damo za 6 do 12 ur v vodo. Iz semen dobimo okoli desetkrat večjo količino kalčkov. Kalčke lahko jemo še po 3 dnevih.
Fižol
Vse vrste fižola, ki ga uporabljamo v kuhinji, kalijo podobno kot ostala semena. Njihove kalčke lahko gojimo na vse načine, a ne smemo pozabiti dati semen fižola prej za 12 ur v vodo. Kalčke lahko jemo po približno od 2 do 5 dnevih. Iz semen dobimo približno štirikrat večjo količino kalčkov. Kalčkov fižola ne smemo jesti surovih v preveliki količini. Te kalčke moramo naprej kratek čas prekuhati, nato splakniti z mrzlo vodo in šele takrat dati v solato ali drugo jed. Rahel strup, ki se nahaja v teh kalčkih, se razgradi med kuhanjem. Kalčki stročnic namreč vsebujejo toksične snovi.
Soja
Semena damo za 12 ur v vodo. Kalčke lahko gojimo v kozarcu ali lončku. Semena soje moramo bolj pogosto splakovati, kot druga semena stročnic. Kalčke lahko jemo po približno od 3 do 5 dnevih. Iz semen lahko dobimo okoli štiri- ali petkrat večjo količino kalčkov.
Kresa, proso, seme sezama, redkvice in gorčice
Tudi ta semena lahko tudi izkoriščamo za gojenje kalčkov. Semena redkvice in gorčice na damo v vodo le za nekaj ur, ter jih nato bolj pogosto in natančno splakujemo. Proso in semena sezama damo v vodo od 6 do 8 ur, jemo pa jih po približno od 3 do 4 dnevih.