Jagodnjak - Fragaria
Jagodnjak je ena izmed najbolj okusnih in aromatičnih poletnih sadežev. Za njihovo gojenje ne rabimo veliko prostora, so poceni in tvorijo sadež že v prvem letu. Pri nas so dobro poznani vrtni jagodnjaki, ki imajo velike sadeže, ter gozdni jagodnjaki, ki imajo manjše sadeže.
Jagodnjak je razširjena rastlina v zmernem pasu Evrope in Azije in pripada družini Rosaceae - rožnic.
Lastnosti
Velikost: je zelena trajnica z tridelnimi listi in dolgimi mladikami. Rastlina ima lepe bele cvetove, ki po odcvetenju tvorijo sadež - jagodo.
Čas cvetenja: na začetku poletja.
Vonj: rahlo diši.
Življenjska doba: rastline moramo pomlajevati vsako drugo do tretje leto.
Težavnost oskrbe: lahke za gojenje na sončni legi.
Nasveti za gojenje
Preden kupimo: pazimo, da bodo rastline imele lepe zdrave liste.
Kdaj jo kupimo: spomladi.
Temperatura: normalna temperatura zraka.
Svetloba: zahteva sončno lego brez prepiha, čeprav lahko brezvetrna lega povzroči, da se med vlažnim poletjem pojavi siva plesen.
Vlažnost zraka: normalna vlažnost zraka.
Postavitev: rastlina, primerna za vrtne gredice. Če imamo malo prostora, jih lahko gojimo tudi na primer v balkonskem koritu ali v vedru.
Zalivanje: zalivamo v obdobju suše.
Gnojenje: zelo malo gnojimo z dušikovim gnojilom. Prevelika uporaba dušikovega gnojila povzroči rast velike količine listov in malo sadežev. Zelo priporočeno je gnojenje z kompostom ali gnojnico, preden posadimo rastline.
Vrsta zemlje: rahla vrtna zemlja.
Presajanje: ponavadi ne presajamo.
Razmnoževanje: z poganjki, ki imajo nove, majhne rastline. Sadimo od julija do konca septembra.
Obrezovanje: obrezujemo poganjke z mladimi rastlinami, ki jih uporabimo za razmnoževanje.
Nasvet
Po obiranju sadežev obrežemo le poganjke. Liste jagodnjaka pustimo, ker ščitijo rastlino v obdobju mraza.
Bolezni in drugi problemi
Bolezni, ki jih povzročajo glive, se na jagodnjaku pojavljajo precej pogosto.
Mokar in siva plesen: to lahko preprečimo s posaditvijo česna med posameznimi sadikami.
Mokar: uničimo ga lahko z nekajkratnim škropljenjem rastline z izvlečkom iz česna ali čebule: 50 do 100 g strtega česna ali čebule moramo opariti z vročo vodo in dodati 10 litrom vode.
Če so problem ptice, ki uničujejo sadeže, jih lahko zaščitimo tako, da nad rastlino namestimo mrežo.