Peteršilj - Petroselinum crispum


Peteršilj

Dišeči peteršilj ne sme manjkati na nobenem pravem zeliščnem vrtu. Izjema so vrtovi v severnih območjih. Uporabljamo dve sorti tega zelišča: z gladkimi ali kodrastimi listi. Dobro znana vonj in okus peteršilja sta zasluga eteričnega olja, ki se nahaja v listih rastline. Sveži listi peteršilja vsebujejo hitro razgradljiv alkaloid, železo, kalcij, fosfor in visok odstotek vitaminov A in C. Če je mogoče, vedno uporabimo svež peteršilj, ker s kuhanjem uničujemo najbolj vredne snovi. Peteršilj ni samo začimba za jedi, temveč odlična zdravilna rastlina, ki vsebuje olje, ki je dobro razkužilno in diuretično sredstvo. Peteršilj tudi izboljšuje in pospešuje prebavo.
Peteršilj najverjetneje prihaja iz območij Sredozemskega morja in pripada družini Apiaceae - kobulnic.