Peteršilj - Petroselinum crispum
Dišeči peteršilj ne sme manjkati na nobenem pravem zeliščnem vrtu. Izjema so vrtovi v severnih območjih. Uporabljamo dve sorti tega zelišča: z gladkimi ali kodrastimi listi. Dobro znana vonj in okus peteršilja sta zasluga eteričnega olja, ki se nahaja v listih rastline. Sveži listi peteršilja vsebujejo hitro razgradljiv alkaloid, železo, kalcij, fosfor in visok odstotek vitaminov A in C. Če je mogoče, vedno uporabimo svež peteršilj, ker s kuhanjem uničujemo najbolj vredne snovi. Peteršilj ni samo začimba za jedi, temveč odlična zdravilna rastlina, ki vsebuje olje, ki je dobro razkužilno in diuretično sredstvo. Peteršilj tudi izboljšuje in pospešuje prebavo.
Peteršilj najverjetneje prihaja iz območij Sredozemskega morja in pripada družini Apiaceae - kobulnic.
Lastnosti
Velikost: rastlina je nizka steblika, ki jo uporabljamo kot začimbo. Peteršilj ponavadi ne zraste več kot 25 centimetrov. Sorte z gladkimi listi so malce višje od sort, ki imajo kodraste liste. Listi rastejo v obliki rozete. V drugem letu peteršilj tvori belo zelene, rahlo dišeče cvetove, ki so zbrani v kobule. Ko rastlina cveti, listi prenehajo rasti.
Čas cvetenja: v junij in juliju.
Vonj: rahlo diši.
Življenjska doba: rastlina živi dve leti.
Težavnost oskrbe: rastlina je lahka za gojenje, a precej dolgo čas rabi za kaljenje. Najbolje uspeva gojena v polsenci v rahli zemlji.
Nasveti za gojenje
Preden kupimo: peteršilj ponavadi posejemo s semeni ali ga kupimo posajenega v lončkih.
Kdaj jo kupimo: spomladi.
Temperatura: normalna temperatura zraka.
Svetloba: rastlina dobro raste na sončnih in polsencnih legah. Lahko jo gojimo tudi na svetli okenski polici.
Vlažnost zraka: normalna vlažnost zraka.
Postavitev: peteršilj lahko gojimo tudi izven zeliščnega vrtu. Lahko ga gojimo skupaj z vrtnicami in drugimi cvetočimi rastlinami. Peteršilj pa zelo zanimivo izgleda kot okvir cvetlične grede in v cvetličnih koritih.
Zalivanje: rastlina zahteva redno zalivanje v vrtu, kot tudi v lončku.
Gnojenje: če peteršilj raste v majhni količini zemlje, kot na primer v lončkih, ga gnojimo enkrat na dva tedna, v vrtu pa ga gnojimo enkrat na leto.
Vrsta zemlje: rastlina zahteva rodovitno glinasto zemljo.
Presajanje: ne presajamo.
Razmnoževanje: rastline razmnožimo iz semen. Semena sejemo v zgodnji pomladi v vrstice s presledkom 30 centimetrov.
Obrezovanje: nat (liste) peteršilja režemo za kuhinjske ali zdravilne namene.
Nasvet
Peteršilj z gladkimi listi ima bolj izrazit okus kot peteršilj, ki ima kodraste liste.
Bolezni in drugi problemi
Peteršilj, ki raste v vrtu, redko napadajo škodljivci. To je bujno rastoča rastlina, ki ji ustreža naša klima.
Rastline lahko napadejo uši: če je "posebno leto za uši". Škodljivce lahko odstranimo samo s pomočjo vodnega tuša, ker pri rastlinah, ki jih uporabljamo v kuhinji ne smemo uporabiti nobenih insekticidov.